Senior Beleidsmedewerker Energietransitie/Warmte

Wil jij jouw bijdrage leveren aan de Energietransitie in Zuid-Holland; wil jij woningen en glastuinbouw aardgasvrij maken? Heb je daarvoor goede ideeën en inhoudelijke kennis, meer dan 5 jaar ervaring met procesmanagement en beleid, bekijk dan onze vacature voor Senior beleidsmedewerker Energietransitie.

Over de provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland is met 3,6 miljoen inwoners de dichtstbevolkte provincie van Nederland. De unieke ligging aan zee en in de Hollandse Delta maakt dat de provincie van oudsher een belangrijke rol speelt in Nederland. Zij levert een forse bijdrage aan de economie met de haven van Rotterdam, de glastuinbouw in het Westland en de teelt van bollen in de Bollenstreek. Er studeren 74.000 studenten aan drie topuniversiteiten en elk jaar worden 2,4 miljoen toeristen verwelkomd die hier genieten van de zee en de duinen, gevarieerde polderlandschappen met historische dorpskernen en van moderne architectuur en toonaangevende musea. Al die bedrijvigheid en al die mensen maken ook dat de provincie voor een aantal uitdagingen staat. Hoe blijf je goed bereikbaar? Hoe ga je om met de schaarse ruimte en energiebronnen? Hoe blijf je innoveren en op kop lopen? De provincie Zuid-Holland werkt samen met medeoverheden, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke partners aan de beantwoording van dat soort vragen.

Het programma Energietransitie

De opdracht voor het programma Energietransitie is het verduurzamen van het fossiele energiegebruik en de reductie van de CO2-emissies conform de afspraken in het ‘Parijs-akkoord’. De opgave Energietransitie vraagt door het aankomend Klimaatakkoord ook de komende jaren veel inzet van de provincie. Wij realiseren dit met name door het uitvoeren van de Energieagenda “Watt Anders” (2016). De Energieagenda richt zich op de verduurzaming van de aandachtsgebieden Gebouwde omgeving, Glastuinbouw, Industrie, Mobiliteit & Infrastructuur en Productie van duurzame energie. De energietransitie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom werkt de provincie samen met andere overheden (gemeenten, waterschappen), bedrijven, netbeheerders, kennisinstellingen en bewoners(organisaties) aan deze opgave. Je komt te werken in een boeiende, dynamische werkomgeving en werkt aan een actueel maatschappelijk vraagstuk.

Wat ga je doen?

Energietransitie is een belangrijke opgave van de provincie. Onderdeel van deze energietransitie is de transitie van de warmtevoorziening van woningen, kassen en bedrijven van aardgasgestookt naar duurzame bronnen.

De provincie heeft in dit deel van de opgave een actief regisserende en faciliterende rol. Zij speelt een actieve rol in de Warmtealliantie (om hoofdinfrastructuur voor warmte met onafhankelijke netbeheer te realiseren) en in de Geothermiealliantie (om een visie te ontwikkelen op de optimale ontwikkeling van geothermie in Zuid-Holland, en deze visie te concretiseren in plannen om aardwarmte systematisch, maatschappelijk verantwoord en veilig te kunnen winnen). Dit komt in de praktijk neer op effectief samenwerken met veel partijen naar concrete resultaten vanuit een helder beeld van procedures, (politieke) processen en met een goed oog voor de belangen van andere betrokkenen.

Je komt te werken binnen het warmteteam van het programma en je gaat je samen met de collega’s inzetten op lokale kansen waarbij de focus ligt op inhoudelijke ondersteuning. Je bouwt je expertise gestaag uit. Je werkt in een boeiende werkomgeving, dynamisch en extern gericht en werkt aan een actueel maatschappelijk vraagstuk. Je hebt veel externe contacten met ondernemers, andere overheden en maatschappelijke partijen.

De senior beleidsmedewerker Energietransitie (warmte) is onder andere verantwoordelijk voor:

 • Lokale kansen (bij gemeenten etc) inhoudelijk ondersteunen vanuit het vakgebied warmte. De medewerker fungeert daarbij als het ‘inhoudelijk backoffice‘ voor de adviseurs energietransitie die in de eerste lijn de contacten met de gemeenten hebben.
 • Strategisch datamanagement voor warmte, waaronder monitoring van lokale (aard)warmte initiatieven en - projecten in Zuid-Holland (op basis van geothermie, datacenters, restwarmte, e.a.).
 • Het leggen en onderhouden van contacten met overheden, ondernemers en maatschappelijke partijen.
 • Binnen het team Warmte meewerken aan algemene taken oa. visie en beleidsagenda en uitvoeringsprogramma’s Energietransitie.
 • Advisering van de manager programma Energietransitie en het bestuur.
 • Je bent de spil in warmteprojecten en verbind ook interne projecten aan de externe initiatieven.
 • Je kunt ook scherp zijn op welke initiatieven wel en welke niet van toegevoegde waarde zijn voor de opgave.

Wat neem je mee?

 • Academisch denk- en werkniveau, met bij voorkeur een technische achtergrond.
 • Je beschikt over deskundigheid op gebied van energie en wilt deze kennis verder uitbouwen.
 • Ruime werkervaring in beleids- en uitvoeringsomgeving.
 • Vakinhoudelijke kennis en bereidheid dit door te ontwikkelen.
 • Gedegen kennis van publieke sector en bestuurlijke processen.
 • Goede schrijfvaardigheid.
 • Teamspeler met goede contactuele vaardigheden.
 • Vasthoudend en creatief in het vinden van oplossingen en het overtuigen van partijen.

Wat bieden wij?

Niet alleen krijg je een interessante functie binnen een gezellig team wat trots is op wat zij voor elkaar krijgen, ook onze arbeidsvoorwaarden zijn de moeite meer dan waard. Wij hanteren een 36-urige werkweek. Die kun je flexibel indelen, bijvoorbeeld 4x9 of 40u werken en ADV opbouwen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een dag thuis te werken. De functie is voor 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.

Je verdient een salaris van maximaal € 5.352,83 bruto per maand (schaal 12). Je hebt de beschikking over een individueel keuzebudget (IKB) waardoor verschillende, op geld te waarderen arbeidsvoorwaarden, kunnen worden omgezet in een budget dat door jou vrij te besteden is. Verder hebben we een prima pensioenregeling en fitnessvergoeding. Als jij je ontwikkelt, is dat ook goed voor de provincie. Daarom bieden wij je ruime mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling

Contact

Voor vragen over de inhoud van de vacature: Annelies van Ewijk, Programmamanager Energietransitie, 06-18309825.
Voor vragen over de sollicitatieprocedure: Nicole de Laender, Recruiter, 06-53200735.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Vacature delen via:
Bedrijfsnaam:
Provincie Zuid-Holland
Afdeling:
Programma Energietransitie
Functietype:
Vast contract, onbepaalde tijd
Werkuren:
36 u/pw
Sluitingsdatum:
21-04-2019
Standplaats:
Den Haag
Terug naar boven